Näringsliv & arbete

Lyssna

Här i Bjurholm finns goda möjligheter för Dig som företagare att etablera och utveckla ditt företag. Kommunen har ett offensivt och aktivt utvecklingsarbete, ett väl utvecklat samarbetsklimat mellan kommun och näringsliv, detta för att vidareutveckla och underlätta Bjurholm som etableringsort.

Timmerbil på öreälvsbronkorindustri

Näringslivet i Bjurholm uppvisar ett brett spektrum från små tillverkande företag till medelstor högteknologisk industri. I kommunen har också servicenäringarna stor betydelse. Kommunens profilföretag är koncentrerade till jord- och skogsbruk samt livsmedels-, verkstads- och plastindustri.

Bjurholm är Sveriges minsta kommun, med Sveriges "enklaste" byråkrati, det innebär att vi arbetar med korta beslutsvägar och en närhet till politiker och tjänstemän. Enligt årliga undersökningar som görs nationellt av företagsklimat, så har Bjurholm allt sedan 2001 innehaft fina topplaceringar i Norrland som företagsvänlig kommun.

Småföretag och entreprenörskap 
Bjurholms kommun har en befolkning på ca 2 460 personer, varav ca 51 % är mellan 18 – 64 år.  I kommunen finns ca 420 registrerade företag – detta innebär att drygt var 4:e Bjurholmare i arbetsförålder driver företag.

De flesta företag inom Bjurholms kommun är små och medelstora företag, med betoning på små! Hela 87 % av kommunens företag har mellan 0 – 4 anställda. 2, 4 % av företagen har mellan 5 – 9 anställda. Detta innebär att Bjurholms kommuns näringslivsstruktur har en bred och kreativ omfattning.

Ett axplock av de största branscherna i kommunen 
Jord, skogsbruk
Turism och aktivitetsföretag
Handel & Service
Tillverkning
Byggverksamhet
Transport
Livsmedelstillverkning
Hotell och restaurangverksamhet

Turismens betydelse för näringslivet
Turismen i Bjurholm omsatte enligt turistekonomisk mätning 2013 ca 61 miljoner.  För Bjurholms kommun innebar detta ca 49 personer årssysselsatta, främst inom aktivitet och restaurang. Den branschvisa fördelningen av de 61 miljonerna såg ut på följande sätt:

09 % Logi
13 % Shopping
15 % Livsmedel
19 % Restaurang
22 % Transport
22 % Aktiviteter

 

NYHETER  

NORRLANDS BÄSTA FÖRETAGSKLIMAT

Den 15 september offentliggjordes återigen Svenskt Näringslivs rankinglista gällande företagsklimatet i Sveriges kommuner. Bjurholm plockade ytterligare 4 placeringar i ranking, från 38:e plats (2014) till en 34:e plats. Med denna placering innehar Bjurholm Norrlands bästa företagsklimat.

-"Att Bjurholm, Sveriges minsta kommun, år efter år ligger blad de 100 i topp rankingen borde inge respekt”, säger Karina Folkesson, regionchef för Svenskt Näringsliv.

- "Vi är glada över att vi håller nivån och faktiskt förbättrar vårt resultat ytterligare i år. Vi arbetar strategiskt och kontinuerligt med företagsfrågor i kommunen och näringslivet är prioriterat av politikerna. Det är så jag kan förklara vår framgång", säger Maria Bahlenberg, näringslivsstrateg i Bjurholm.

                                                                       

Maj 2015

Bjurholms kommun placerar sig som tvåa i Sverige i det samlade omdömet i Svenskt Näringslivs företagsklimatundersökning.

Markaryds kommun är den kommun som får det högsta sammanfattande omdömet följt av Bjurholm i Västerbotten och Vårgårda i Västra Götaland.

Rankingresultaten presenteras i sin helhet i september.

____________________________________________________________

JUNI 2014

ÅRETS NYFÖRETAGARE I BJURHOLM 2013 är UTSEDD OCH PRISAD I MAJ 2014

Onsdagen den 4 juni delade EntreprenörCentrum ut utmärkelsen Årets Nyföretagare 2013 under eventet Mötesplats Lycksele. Priset i Bjurholm gick till Andreas Lind Palmebjörk som äger företaget Balfors Event & Äventyr.

Bild - Årets Nyföretagare 2013 Andreas-Lind-Palmebjörk

Motiveringen lyder:
Andreas erbjuder kunderna olika events, arrangemang och unika aktiviteter. Men glimten i ögat och med lusten att ha roligt
har han under ett par år lyckats bygga upp en spännande eventverksamhet som har kunden och kundens upplevelse i fokus.

                                                                                                                                                  

MAJ

BJURHOLM - NORRLANDS OCH VÄSTERBOTTENS BÄSTA FÖRETAGSKLIMAT

Tisdagen den 6 maj april presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga ranking av landets 290 kommuner vad gäller företagsklimatet. Återigen presenteras bra siffror för Bjurholm, kommunen placerar sig på plats 38 i Sverige. Detta innebär att Bjurholm återigen har Norrlands och därmed även Västerbottens bästa företagsklimat.

Maria Bahlenberg, näringslivstrateg vid Tillväxt- och utvecklingskontoret i Bjurholm menar att "Företagsklimatet är otroligt viktigt i en så liten kommun som Bjurholm. Det gäller att skapa möjligheter för företagande och marknadsföra sig som en attraktiv kommun att bo, leva och verka i. Ett bra företagsklimat gör det lättare att starta, driva och utveckla företag i vår kommun. Det har med andra ord en avgörande betydelse för tillväxten, jobben och välfärden."

 Bild - Ewa Lindstrand o Maria Bahlenberg

Fr v Eva Lindstrand Timrå kommun och Maria Bahlenberg Bjurholms kommun  

Kontaktperson: Jenny Stensson