Ni som kör snöskoter inom Västanfjällets ledområde

SCA Skog överväger att säga upp Västanfjällets skoterklubbs markavtal på lederna inom Bjurholms kommun. På grund av att det förekommer mycket okynneskörning på vägar som är oplogade samt i skogsplanteringar och unghyggen.

Det är mest problem inom området runt riksväg 92 mellan Balsjö och Fredrika, vägen det gäller är Johannesbovägen mellan 92: an och Nedre Nyland.

Under sommaren 2018 har skoterklubben haft många samtal med SCA Skog som gör att markavtalen fortfarande finns kvar under en prövotid, ser inte SCA Skog en förbättring kommer markavtalen att upphöra.

Om markavtalen sägs upp försvinner ca 30 mil av totala 42 mil skoterled i Bjurholms kommun.

För att rädda en del av ledområdet kan skoterklubben vara tvungna att besluta på kort varsel att stänga leden mellan Angsjön och Övre Nyland för att se om det hjälper att få bort okynneskörningen.

Att köra snöskoter ingår inte i allemansrätten. Därför är det inte självklart att du får köra på annans mark. Därför ska man följa skoterlederna och alltid köra på väl snötäckt mark utan att störa, förstöra eller på annat sätt bryta mot lagen.

Länk till Naturvårdsverket:
http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Motortrafik-i-naturen/Snoskoter/

Länk till Nationella Snöskoterrådet:
http://snoskoterradet.se/skotervett-regler/

Tänk på vad som finns under snön, film:
https://www.youtube.com/watch?v=bp4dBK_dBb8       

Logga Bjurholms kommun
Logga Västanfjällets Skoterklubb              

Kontaktperson: Jimmy Johansson