Information gällande coronavirus (Covid-19)

Folkhälsomyndighetens aktuella bedömning är att risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög.
Allmän samhällsspridning råder i hela Västerbotten.

2020-04-09 Ytterligare vädjan ang beslut om nationellt besöksförbud på äldreboenden
Det råder besöksförbud på våra särskilda boenden. Det innebär att vi inte vill att ni tar med era anhöriga på promenad ute. Vi vill istället att ni ber oss hjälpa dem ut på balkongen så att ni kan står nedanför och träffas på så sätt. Alternativt att ni ringer avdelningen och ber dem ordna ett möte via Skype med era anhöriga.

När det gäller er som har anhöriga med hemtjänst eller hemsjukvård ber vi er att följa de råd som Folkhälsomyndigheten ger. Det vill säga att inte besöka era äldre anhöriga, oavsett om ni är sjuka eller inte.

Tack för visad hänsyn.

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt

Varje invånare har ett ansvar och är skyldiga att göra sin plikt och följa de restriktioner och rekommendationer som ges från myndigheterna.
• Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
• Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
• Besöksförbud på alla äldreboenden.
• Undvik onödiga resor. Tänk igenom om helgresan verkligen är nödvändig. Det gäller särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas.
• Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.
• UD avråder från alla icke nödvändiga resor till alla länder. 
 

Undvik sociala kontakter om du är över 70 år

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter.
• Begränsa nära kontakter med andra.
• Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
• Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
• Promenera gärna utomhus.
• Be om hjälp med att handla mat.
• Om någon behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplats.
 
Var källkritisk
• Det är viktigt att du agerar utifrån korrekt och saklig information. Var källkritisk och sprid inte falsk information. Att tänka på när du bedömer information, MSB webbplats.

Det är mycket hög belastning på både 1177 Vårdguiden och informationsnumret 113 13 vilket gör att väntetiden är lång. Sök därför i första hand information på myndigheternas webbplatser.
 
Allmänna råd till alla
Håll avstånd till varandra inom- och utomhus på platser där människor samlas på till exempel idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera. Avstå från att delta i större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar.
Undvik att resa i rusningstid och avstå från onödiga resor.

Information till företagare

Här finns information till företagare

De åtgärder och beslut som kommunen tidigare har publicerat


Kommunens åtgärder kopplat till coronavirus

Information in other languages

Information på andra språk

Håll dig informerad

Kommunen har skapat en sida www.bjurholm.se/corona  med länkar till informationsmaterial och aktuella rekommendationer.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, va källkritisk och dela endast bekräftad information från trovärdiga källor.

Länkar för aktuell information