Jobba som röstmottagare

Söndagen den 11 september 2022 är det ordinarie val i Sverige till Riksdag, kommun och region. I samband med valet behöver vi personer som vill arbeta med förtidsröstning och i vallokalen på valdagen.

Vi söker dig som tycker om att arbeta där det händer många saker samtidigt, som trivs med att träffa människor, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. Du behöver kunna överblicka vad som behöver göras och hjälper gärna till tillsammans med de andra röstmottagarna i vallokalen.

I vallkolalen kommer det att finnas en blandning mellan nya och erfarna röstmottagare. Många som jobbar i vallokal tycker att det är en rolig erfarenhet och återkommer vid varje val.

I uppdraget som röstmottagare ingår bland annat följande:

  • se till att det är god ordning i vallokalen/röstningslokalen
  • ta emot röster och lägga dem i urnan
  • markera i röstlängden vilka som röstat
  • hjälpa de väljare som ber om det, till exempel genom att informera om hur de
    gör för att rösta
  • räkna röster efter att vallokalen har stängt. Gäller inte vid arbete med förtidsröstning

Röstningen pågår mellan kl. 08.00-20.00 på valdagen. Under dagen arbetar röstmottagarna i kortare pass. Efter röstningen börjar rösträkningen. Beräkna att rösträkningen slutar mellan kl. 23.00 och 24.00.

För att klara uppdraget behöver du förstå/prata bra svenska men du behöver inte vara svensk medborgare för att arbeta i vallokalen. Vi vill gärna ha sökande med kunskaper i andra språk utöver svenska och engelska.

Den som är aktiv politiker och finns med på valsedlarna ska helst inte arbeta i vallokalen.

Arbeta under förtidsröstningen

Vi söker även dig som vill arbeta under förtidsröstningen. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen, den 24 augusti, och varje arbetspass är cirka 2 timmar. Passen kan vara både dag- och kvällstid. Ange i din intresseanmälan om du kan tänka dig att arbeta under förtidsröstningen.

Utbildning

Alla röstmottagare kommer att få utbildning innan uppdraget börjar. Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt och ställer höga krav på noggrannhet.

Mer information och intresseanmälan

Du kan göra din intresseanmälan direkt via våra e-tjänster.

Har du frågor, kontakta
Malin Burström, kvalitetsstrateg
Tel: 0932-141 77
E-post: malin.burstrom@bjurholm.se