Jobba som röstmottagare

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. I samband med valet behöver vi personer som vill arbeta med förtidsröstning och i vallokalen på valdagen.

Vi söker främst dig som vill arbeta både under förtidsröstningen och på valdagen. Du som tycker om att arbeta där det händer många saker samtidigt, som trivs med att träffa människor, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. Du behöver kunna överblicka vad som behöver göras och hjälper gärna till tillsammans med de andra röstmottagarna i vallokalen.

I röstningslokalerna kommer det att finnas en blandning mellan nya och erfarna röstmottagare. Många som jobbar i röstninglokal tycker att det är en rolig erfarenhet och återkommer vid varje val.

Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen, den 22 maj, och varje arbetspass är cirka 2 timmar. Passen kan vara både dag- och kvällstid. Ange i din intresseanmälan om du kan tänka dig att arbeta under förtidsröstningen.

Röstningen valdagen pågår mellan kl. 08.00-21.00. Under dagen arbetar röstmottagarna i kortare pass. Efter röstningen börjar rösträkningen. Beräkna att rösträkningen slutar efter klockan 24.00.

I uppdraget som röstmottagare ingår bland annat följande:

  • se till att det är god ordning i vallokalen/röstningslokalen
  • ta emot röster och lägga dem i urnan
  • markera i röstlängden vilka som röstat
  • hjälpa de väljare som ber om det, till exempel genom att informera om hur de
    gör för att rösta
  • räkna röster efter att vallokalen har stängt. Gäller inte vid enbart arbete med förtidsröstning

För att klara uppdraget behöver du förstå/prata bra svenska men du behöver inte vara svensk medborgare för att arbeta i röstningslokal. Vi vill gärna ha sökande med kunskaper i andra språk utöver svenska och engelska.

Den som är aktiv politiker och finns med på valsedlarna ska helst inte arbeta i vallokalen.

Utbildning

Alla röstmottagare kommer att få utbildning innan uppdraget börjar. Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt och ställer höga krav på noggrannhet.

Mer information och intresseanmälan

Du kan göra din intresseanmälan direkt via våra e-tjänster.

Har du frågor, kontakta
Malin Burström, kvalitetsstrateg
Tel: 0932-141 77
E-post: malin.burstrom@bjurholm.se