Ambassadörer år 2022

Vi vill på ett positivt sätt visa upp vår fantastiska kommun och dess innevånare och kommer därför att lyfta fram personer som lever, bor och verkar i Bjurholms kommun eller som på annat sätt är goda representanter för Bjurholm.

Ambassadör nr. 1, januari 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Först ut är Örjan Häggström & Maine Lindholm.

Två drivna entreprenörer som trivs i Bjurholm och gärna spenderar tid i naturen och på golfbanan. Paret startade förra sommaren upp getyoga och caféverksamhet som blev ett unikt och populärt utflyktsmål kombinerat med deras jordgubbsodling med självplock.

Hur kom ni till Bjurholms kommun?

Jag är uppvuxen i Provåker, på den här gården, och har gått i skola i Sunnanå och Bjurholm. Här i Provåker driver vi jordgubbsodling med självplock och har gjort det i snart 40 år. Maine är inte ursprungligen från Bjurholm, men vi driver och utvecklar företaget tillsammans sedan några år tillbaka.

Berätta vad ni gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

Det är mycket jobb med jord- och skogsbruket. Vi brukar vara i Provåker från april till oktober. Varje år planterar vi mellan 6000- 8000 plantor jordgubbar. Då odlingen är stor, är det viktigt med rotation och mellangrödor. Vi vill även satsa på bi-vänliga växter och hoppas på att kunna starta upp en egen biodling i sommar. Förra sommaren startade vi också upp getyoga och sommarcafé som blev ett väldigt populärt utflyktsmål. På fritiden är framförallt Örjan så mycket tid som möjligt på den fantastiskt vackra golfbanan här i Bjurholm.

Vad är/betyder Bjurholms kommun för Er?

För mig är Bjurholm hemma fast jag bott lång tid i Umeå. Det är lätt att komma överens med alla. Här finns bra gemenskap och Bjurholmarna är öppna, kreativa och initiativtagande, egenskaper som gör att det finns många småföretagare på orten. Det är viktigt med utveckling av kommunen och därför försöker vi ständigt komma på sätt att utveckla vår verksamhet, säger Örjan.

Jag tycker det är så vackert och kuperat här, nästan som i fjällen. Naturen är fantastisk och det finns så mycket att göra, mycket mer än många tror. Drakryggen, Älgens hus, Balberget och golfbanan är bara några av alla fina ställen. Förhoppningsvis, om allt går enligt planerna, kommer vi att kunna erbjuda ännu en ny besöksanledning till sommaren, säger Maine hemlighetsfullt.


Ambassadörer nr. 2, februari 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

 Ambassadörspar nr. 2 är Elin Georgsson och Alexander Öberg. 

Två unga mjölkbönder som bor med sina två barn i Agnäs, där de trivs allra bäst och har allt de behöver. Att få jobba med sin hobby är få förunnat, att paret dessutom har byggt en helt ny ladugård med plats för 120 mjölkkor säger mycket om dessa två drivna entreprenörer.

 Hur kom du/ni till Bjurholm? 

- Alexander är född och uppvuxen här i Agnäs. Efter att han gått ut gymnasiet, jobbade han ett år hemma på Öbergs gård innan han tog över den 2010 efter sina föräldrar. Jag kommer ursprungligen från Torrböle, Nordmalings kommun, och flyttade ihop med Alexander och till Agnäs 2013. Jag hade planer på att bli veterinär men “blev fast” vid just kor efter att ha jobbat på ett antal gårdar runtom i trakten, berättar Elin.

Berätta vad ni gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden? 

-Vi har världens bästa jobb, man blir aldrig fullärd utan utvecklas hela tiden. Korna är kloka, personliga, knasiga och vackra. Att få möjligheten att jobba med vår största hobby är det bästa som finns. Men det är mycket jobb trots att vi nu har en helt ny ladugård med automatiserad mjölkning. Det finns hur mycket som helst att göra, säger Elin.

- På den lilla fritiden vi har, tycker vi om att hitta på saker med barnen. Vintertid åker vi skidor och skoter och på sommaren åker vi gärna och badar vid Öreälvens fina stränder. Jag gillar också att träna och jag både jagar och fiskar, säger Alexander.

Vad är/betyder Bjurholm för Er? 

- Här har vi familj och vänner och vi trivs jättebra. Naturen är fantastisk med det kuperade och bergiga landskapet och den vackra Öreälven alldeles i närheten. I Bjurholm finns allt vi behöver.

Ambassadör nr. 3, mars 2022

Oskar Georgsson

Ambassadör nr. 3 är Oskar Georgsson, en jordnära mångsysslare som trivs bäst i naturen.

Hur kom du till Bjurholm?

- Jag är uppvuxen i Degernäs vid Balberget och nu bor jag, min fru och våra två barn inne i Bjurholm där vi trivs bra. Det är lite kul att vyn på Balberget följt med mig, den ligger mig varmt om hjärtat, säger Oskar.

Vad gör du i Bjurholm till vardags och på fritiden?

- Jag jobbar på NK Lundströms trävaror i Tväråbäck och parallellt driver jag och en kompanjon Ångermanbalens såg och träförädling HB. Jag har alltid gillat naturliga produkter och material och fastnade tidigt för just trä.

Djur och natur är ett stort intresse. Jag fiskar mycket i både Öre- och Lögdeälv.
Bjurholm har många fina fiskevatten. Jag brukar även vara med och springa i motionsserien, en bra kombination eftersom jag gillar både friluftslivet och träning.
Att timra är ett annat stort intresse. Jag har gått kurs i timring och har timrat upp ett eget fritidshus som jag nu håller på att färdigställa, mitt ute i naturen någonstans i Bjurholm, säger Oskar.

Vad betyder Bjurholm för dig?

- Bjurholm är för mig lugn, skog, djur och natur. En plats med många engagerade småföretagare. Här finns nästan allt… badhus, bowling, skytte och bibliotek.
Det enda jag saknar är ett fungerade Värdshus dit man kan gå och äta och träffa andra.

Jag trivs bra i Bjurholm det är lagom stort och det är gångavstånd till det mesta. Det är en trygg plats för barnen att växa upp på, alla känner alla, säger Oskar.

Ambassadör nr. 4, april 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Ambassadör nr. 4 är AnnaLena Forsberg, en sprudlande glad journalist med många bollar i luften. I år släpper hon sin andra bok samtidigt som hon planerar för att öppna ett litet äppelmusteri hemma i Önskanäs.

Hur kom du till Bjurholms kommun?

- Det var genom min man Håkan som jag träffade på en dans i Hörnsjö när jag bara var 16 år gammal. Efter en tid flyttade vi ihop och sedan dess har jag bott största delen av mitt liv i Önskanäs, så på något sätt känns det ändå som att jag är härifrån, säger AnnaLena.

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

- Jag jobbar som kvällsredaktör på Sveriges Radio i Umeå. Jag har alltid gillat att skriva och utbildade mig tidigt till typograf och senare läste jag till journalist på Strömbäcks folkhögskola.

2020 släppte jag min första bok ”Därifrån vi komma”, en historisk roman som utspelar sig i Trehörningsjö och Dombäck. Senare i år kommer min andra bok ut, en verklighetsbaserad roman som handlar om när min son råkade ut för en allvalig olycka. Just nu studerar jag vidare och läser litterär gestaltning för att i framtiden kunna jobba som skrivpedagog.

På fritiden plockar jag gärna svamp och är mycket ute i skogen. Den här hösten kommer jag öppna upp mitt äppelmusteri i Önskanäs för kunder som vill musta sina äpplen. Det känns så fantastiskt roligt, säger AnnaLena.

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

- Här finns mycket fin natur och många platser att besöka som exempelvis Älgfarmen, Balberget, paddla i Öreälven eller åka skidor i Agnäs. Det finns många friluftsaktiviteter och föreningslivet är starkt.

Bjurholm är hemma, det är här jag har rotat mig. Det är nära till allt och alla och det känns tryggt att bo här, säger AnnaLena.


Ambassadör nr. 5, maj 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Fotograf: Privat

Ambassadör nr. 5 är Kurt-Ivan Sandberg, en pensionerad studie- och yrkesvägledare med stort hjärta och engagemang. Han har många järn i elden och får saker att hända. 

Hur kom du till Bjurholms kommun?

- Jag är född och uppvuxen i Balfors och bor i mitt föräldrahem. Jag flyttade från Bjurholm när jag var 16 år för att utbilda mig och jobba som studie- och yrkesvägledare. I 30 års åldern kom jag tillbaka till Bjurholm och jobbade då som journalist på den lokala VK-redaktionen.

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

- Nu är jag pensionär, men jag är aktiv i olika föreningar som till exempel Castorhallens ekonomiska förening, Umebygdens spelmansgille, Bjurholms berättarakademi, Föreningen Norden och i byaföreningen där jag bl.a. skriver i och hjälpa till att ta fram Balåbladet. Jag är också adjungerad i styrelsen för Föreningen Stjärnorna som jobbar för integration och föreningsdemokrati. I samarbete med Umeå-Vännäs trafikskola hjälper vi medlemmar som vill ta körkort och i samarbete med EFS så ordnar vi språkcaféer.

Jag tycker också om att vara ute i naturen. Jag åkte mycket skidor/skidskytte när jag var yngre. Numera på somrarna brukar jag vara stugvärd via Svenska turistföreningen uppe i fjällen.

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

- Bjurholm är hembygd för mig, här känns det tryggt och det finns möjlighet att forma sitt liv som man vill ha det. Man skapar sitt eget liv. Vill man få saker gjorda får man göra det själv och det skapar en entreprenörs anda, vilket är positivt. Jag tycker om Bjurholms litenhet med närhet till mångt och mycket och med korta beslutsvägar.


Ambassadör nr. 6, september 2022

Oskar Norum

Ambassadör nr. 6 är Oskar Norum, den målmedvetne skoterkrossföraren som gör ännu en säsong på andra sidan atlanten. En hårt arbetande elitidrottare som följer sina drömmar.  

Hur kom du till Bjurholms kommun?

- Jag är uppvuxen i Önskanäs utanför Bjurholm. Just nu bor jag i Umeå och under tävlingssäsong bor jag i Minnesota, USA.

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

- På sommarhalvåret jobbar jag inom asfalteringen för Svevia och ibland hos lantbrukarna Elin och Alexander i Agnäs. Under vintern går alltid skoterracingen först, jag är redo för ännu en säsong i USA. Det blir min fjärde vinter för Polaris fabriksteam. Att tävla i USA har alltid varit en dröm för mig. Drömmen övergick till ett mål och efter hårt arbete till verklighet. 

Träningen är en stor del av min fritidssyssla. Under vinterhalvåret blir det skoter till hundra procent. Sen umgås jag gärna med mina vänner och familj. Det blir mycket fysträning, varierad konditionsträning, rullskidor, cykling, löpning, vandring och en del motorcross. Det blir även en del tid i gymmet för att kroppen ska hålla ihop samt lite skruv- och mekjobb med skotern.   

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

- Bjurholm är hemma för mig, det är här jag växt upp och här finns familj och vänner. Samhället är inte så stort men det passar väldigt bra ihop med mina intressen. Jag gillar att vara aktiv och här finns många fina ställen att upptäcka och utforska, mycket skog och vatten. Det finns många olika aktiviteter för de olika årstiderna. På sommaren finns Öreälvsleden och cykling. Vintertid finns alla fina skoterleder. Bjurholm är en bra plats att växa upp på, här finns det mesta. 

Ambassadör nr. 7, oktober 2022

Oskar Norum

Ambassadör nr. 7 är Bjurholmshönan, kanske Bjurholms mest kända karaktär, den allra nordligaste lantrashönan som hittats i Sverige. Bjurholmshönan, stolt som en tupp över sin alldeles egna genbank.

Hur kom du till Bjurholms kommun?

-Min släkt har bott på en och samma gård i Bjurholm sedan 1800 talet. Vi är lantrashönor från Västerbottens gamla jordbruksamhälle och vi fanns här långt innan man började importera värphöns till Västerbotten. Släkten är känd över hela Sverige, jag tror vi är Bjurholms mest kända! Vi har även en helt egen genbank som mina första ägare Jonas och Elin Nordlund var med och startade upp.

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

- Vår familj bor på en gård här i Bjurholms kommun. Till skillnad från många andra hönsraser så går vi gärna ut i snön på vintern. Vårt dun är välutvecklat och gör att vi tål den norrländska kylan. Vi är medelstora och väldigt tåliga hönor. Vår fjäderdräkt är väldigt fin och vi kan bli flera olika färger. Annars lägger vi mest ägg, upp emot 150 stycken per år kan det bli, om vi inte ruvar förstås!

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

För mig är Bjurholm hemma, här trivs jag allra bäst. Bjurholm är också mitt släktnamn så det tycker jag extra mycket om.

Ambassadör nr. 8, november 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Ambassadör nr. 8 är Karin S. Almqvist, en engagerad och driven friluftsmänniska som trivs i svamp- och bärskogen och som år efter år med stor hängivenhet och i alla väder tar med femåringar på Mulleäventyr.  

Hur kom du till Bjurholms kommun?

 - Min man Bjarne är uppväxt i Bjurholm, så det var kärlek, jobb och bostad som fick oss att flytta tillbaka till Bjarnes barndomshem våren 1989.  

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

- I en liten kommun är det lätt att engagera sig. Via Friluftsfrämjandet har jag sedan 1991 arrangerat Skogsmulle och andra aktiviter. För mig som gillar att vara ute i naturen, känns det helt rätt att få vara ute med barn och upptäcka naturen tillsammans med dem. Att få vara ledare för Friluftsfrämjandets Skogsmulle har gett mig så mycket tillbaka genom åren. När de första Mullebarnen återvänder med sina egna barn, blir jag varm i hjärtat.  

Förutom Friluftsfrämjandet är jag även engagerad i Bjurholms EFS:s slöjdcafé och så har jag guidat skolklasser på hembygdsgården. Jag är väldigt intresserad av släktforskning och av att få en inblick i vår hembygd och dess historia.  

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

 - Bjurholm är hemma för mig, här har jag bott större delen av mitt liv. Dessutom finns min familj här. Det och närheten till naturen är två saker jag värderar högt.