- Startsida
- Näringsliv och arbetsmarknad
- Landsbygdsutveckling
- Bjurholms ambassadörer
- Ambassadörer år 2023
Ambassadörer år 2023
Vi vill på ett positivt sätt visa upp vår fantastiska kommun och dess innevånare och kommer därför att lyfta fram personer som lever, bor och verkar i Bjurholms kommun eller som på annat sätt är goda representanter för Bjurholm.
Brödtext
Ambassadör nr. 9, januari 2023
Ambassadör nr. 9 är Carola Sundling, matkreatör uppvuxen i Bjurholm som gör succé på Instagram med sina goda tilltugg som fotas i naturskön miljö. I februari släpper hon sin första receptbok “Tolis mat”.
Hur kom du till Bjurholms kommun?
Jag är född och uppvuxen i Bjurholm och gått skola här. Med ett uppbrott på 15 år i Umeå så flyttade jag tillbaka för tre år sedan till ett av våra hus i Nordansjö, som tillhör Bjurholms kommun och ligger två mil utanför.
Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?
Firman Tolismat som jag håller på att bygga upp tar mycket tid av min fritid. Min pappa bor fortfarande kvar i mitt barndomshem i Bjurholm. Där bor även några av mina vänner, därav är det naturligt för mig att jag besöker centrum ofta och handlar på lokala affärer.
Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?
Bjurholm för mig är ju naturen, en slags frihetskänsla. Vi har många vackra ställen man kan besöka som till exempel Balberget, golfbanan, Drakryggen, paddla i Öreälven eller åka skidor i Agnäsbacken.
Ambassadör nr. 10, februari 2023
Ambassadör nr. 10 är Roberto Carlos, en jordnära, glad och positiv tvåbarnspappa som bytt Centralamerikas puls till lugnet och tryggheten i Bjurholm.
Hur kom du till Bjurholms kommun?
Jag och min fru flyttade till Bjurholm från Nordmaling för några år sedan. Bjurholm kändes som en lugn och trygg plats för barnen att växa upp på och här fanns möjligheter till jobb.
Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?
Jag jobbar på Nyåkers pepparkaksfabrik och min fru jobbar inom vården. På fritiden umgås jag helst med familjen och jag tränar väldigt mycket. Träning och hälsa är något som jag brinner för.
Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?
Vår familj trivs i Bjurholm, det är den perfekta platsen att växa upp på, här är det lugnt och tryggt. Människorna här är vänliga och erbjuder alltid en hjälpande hand om det skulle behövas. Bjurholm må vara litet, men här finns allt nära till hands. En fantastisk plats som har blivit vårt nya hem.
Ambassadör nr. 11, mars 2023
Ambassadör nr. 11 Sandra Karlsson, en glad och energisk skoterfantast med stort motorintresse som bytt storstadslivet i Kumla mot lugnet och naturen i Bjurholm.
Hur kom du till Bjurholm?
Jag är uppvuxen i Kumla men min sambo Jim är från Bjurholm. Jag hade besökt Bjurholm några få gånger med honom och tyckte att det var ett trevligt litet samhälle. Det var i början på 2020 då vi hade firat nyår i Bjurholm som jag kände att jag inte riktigt ville tillbaka till den stressiga och gråa vardagen i Kumla. Min svärfar ringde ett samtal till en som han visste sökte personal. På Lilla Skafferiet träffade jag P-O Svensson som berättade om jobbet som vägtransportledare. Jag tog chansen och tackade ja till jobbet. Sen åkte jag hem och sa upp mig på mitt dåvarande jobb, packade bilen och efter tre veckor var jag tillbaka i Bjurholm.
Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?
Jag arbetar som vägtransportledare och vi utför eskorter av specialtransporter i hela Sverige, men främst i Västerbotten. Det är ett varierande jobb med snabba vändningar. Man vet sällan hur en vecka ser ut och man kan hamna vart som helst. Det är väldigt roligt och givande, tycker jag.
På fritiden kör jag mycket skoter, det är utan tvekan mitt största intresse. På skotern känner jag mig fri och den kan ta mig vart jag vill, känns det som. Att susa fram i den här fantastiska naturen och få ta en kopp kaffe i solskenet är oslagbart.
Vad är/betyder Bjurholm för dig?
För mig är Bjurholm trygghet och lugn. Man möts alltid av ett leende i butikerna och det mesta man behöver finns här. Och det som inte finns, det klarar man sig utan i några dagar.
Jag trodde inte att jag som inbiten stadsmänniska skulle trivas så här bra i ett litet norrländskt samhälle, men det gör jag verkligen. Att bryta mönstret i vardagen var helt rätt för mig.
Ambassadör nr. 12, april 2023
Ambassadör nr.12, Fredrik Johansson, en sportande mjölkbonde som brinner för barn- och ungdomsidrott.
Hur kom du till Bjurholms kommun?
Jag är uppvuxen här på gården i Näsmark, har varit härifrån någon vända, men kom tillbaka hit igen. Tog över gården efter mina föräldrar 1992. Tillsammans med min fru driver vi jordbruket och har cirka 80 mjölkkor och 80 ungdjur.
Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?
Vi driver gården här i Näsmark, så det blir mycket jobb med jordbruket. På fritiden åker jag gärna längdskidor och tränar löpning. Jag har alltid själv idrottat mycket och vet hur viktigt det är att våra barn och ungdomar får chansen att hålla på med idrott. Jag är därför engagerad i Bjurholms IF, där vi tillsammans arbetar för barn- och ungdomsverksamheten här i Bjurholm.
Vi har de senaste åren haft väldigt engagerade och duktiga föräldrar som håller i träningar och på så sätt ser vi tillsammans till att Bjurholms IF fungerar och drivs vidare. Bjurholms IF har funnits sedan 1923 och firar därmed 100 år i år, vilket känns extra roligt. Det är viktigt att föra idrotten vidare i alla former till nästa generation så att de i sin tur senare också kan föra den vidare.
Jag brinner lite extra för längdskidåkning och har hållit i träningarna i vinter. Så kul att se utvecklingen hos våra barn och ungdomar. Träningen består av mycket lek, hinderbanor, slalom och olika övningar i backe för att träna upp balans, snabbhet, styrka och uthållighet. Vi har en liten slinga i början av spåret, där vi kör våra övningar och till mångas förvåning kör vi sällan längre sträckor utan vi övar på andra sätt.
Jag vill passa på att ge en stor eloge till hur längdskidspåren har skötts i vinter, vi har fantastiska spår här i Bjurholm!
Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?
För mig är Bjurholm naturen och lugnet. Jag jagar gärna och här finns väldigt mycket fin natur. Det finns också väldigt mycket att göra och många besöksmål som Öreälven, Balberget, Agnäsbacken och golfbanan.
Ambassadör nr. 13, maj 2023
Ambassadör nr. 13 Lisa Forslund, en driven och engagerad friluftsmänniska med stort engagemang för ridsporten, barn och ungdomar.
Hur kom du till Bjurholm?
Jag är uppvuxen i Nordmaling men har släkt i Bjurholm och har därför varit mycket i kommunen. På Backfors Gård har jag spenderat många somrar, först som elev på ridläger och nu jobbar jag där som ridlärare på deltid. Eftersom jag jobbar deltid på Backfors Gård började jag att söka jobb här i Bjurholms kommun. Jag sökte och fick tjänsten som föreståndare på Ungdomsgården, så flyttlasset gick till Bjurholm
Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?
Det blir väldigt mycket tid i stallet och under somrarna håller jag i turridningar som utgår ifrån Backfors Gård. Naturen här är fantastisk. Vi rider igenom kuperad terräng, upp på bergspartier och ända ner till Öreälven med dess sanddynor och nipor där hästarna får svalka av sig.
Att kombinera min tjänst som ridlärare med att vara föreståndare på Ungdomsgården fungerar väldigt bra för mig. Jag trivs att jobba med barn och ungdomar. Jag vet själv hur viktigt det är att ha en ungdomsgård och jag tar med mig mycket inspiration från ungdomsgården i Nordmaling. Det känns väldigt bra att vi startat upp verksamheten i Bjurholm igen.
Vad är/betyder Bjurholm för dig?
För mig har Bjurholm alltid varit somrar, sol, hästar, älven, ridläger och fantastisk natur. Det känns spännande att börja upptäcka Bjurholm på ett annat sätt nu när jag bor här. Jag har så många platser som jag vill besöka den här sommaren. Bjurholm är för mig en familjär liten ort, där alla hälsar på varandra, och där det mesta finns.
Ambassadör nr. 14, september 2023
Ambassadör nr. 14, Ulf Nordfjell, den internationellt välkände landskapsarkitekten som både finner ro och energi i Agnäs
Hur kom du till Bjurholms kommun?
Jag är född i Bjurholm uppväxt i Umeå, utbildad biolog i Umeå, samt till landskapsarkitekt i Uppsala och Alnarp. Verksam i Umeå och Stockholm i 40 år. Har tillbringat alla somrar i Agnäs.
Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden.
Har kunnat arbeta periodvis på distans från Agnäs tack vare bredbandet som landskapsarkitekt både mot offentliga och privata kunder över Sverige och internationellt. Vilket gjort att allt mer tid kunnat tillbringas på landet. Sista åren har mycket tid ägnats åt boken Trädgårdar – en resa genom årstider och ett förändrat klimat med foto av Londonbaserade fotografen Jason Ingram för Norstedts förlag. Fritiden sommartid används i huvudsak till skötsel och underhåll av trädgården som bland annat finns med i boken.
Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?
En av få kommuner i Norrland där jordbruket både finns kvar och utvecklas, vilket skapar ett attraktivt öppet landskap. Natura 2000 området är ett storslaget landskap längs Öreälven med rent vatten och rikligt med fisk inte minst unik vildlax. Golfbana och Rågberget är fantastiskt fina anläggningar, som på olika sätt visar på möjligheterna till utveckling av turism inför framtiden. I kommunen finns möjligheter att utveckla turismen inom kanotpaddling och ridning för ungdomar och vuxna. Umeås snabba utveckling kommer att ställa stora förväntningar på kommunen för att kunna bo och vara yrkesverksam här. Trycket finns redan men tillgången på bostäder på landsbygden är i det närmaste obefintligt. Att säga att min plats ger ro och plats för återhämtning är bara en del, utan ger också energi för mitt arbete som landskapsarkitekt, där naturen spelar en stor roll.
Ambassadör nr. 15, oktober 2023
Ambassadör nr. 15 Tommie Strandberg, en händig mångsysslare med mycket energi och med ett öga för gamla ting
Hur kom du till Bjurholms kommun?
Jag är född och uppvuxen i Grannäs som ligger i den västra delen av Bjurholms kommun, och gick högstadiet i Bjurholm. Efter grundskolan lämnade jag Bjurholm för gymnasiestudier på Östra gymnasieskolan i Umeå (numera Maja Beskow), där jag gick bygg och anläggning med inriktning målare.
Berätta vad du gör i Bjurholm till vardags och på fritiden?
Jag är en mycket aktiv människa och när jag är i Umeå håller jag på med både Linedance, senior- och vattengympa och släktforskning. Jag har även varit blodgivare i 40 år och är stolt vinterbadare. Att "bara vara" eller att vara ledig är inte min grej.
I Grannäs är jag framför allt på helgerna och på sommaren. Då plockar jag mycket bär, jagar en vecka och håller på med huset. Dessutom har min syster Sonias trädgårdsintresse smittat av sig på mig, främst håller jag på med pelargoner men även andra växter.
Och så har jag alltid samlat på mig en del grejer och varit på många auktioner, vilket så småningom resulterade i ett litet museum i farfars gamla hästslakteri. Museet invigdes 2007. Från början var tanken inte alls att ha ett museum, men så blev det. Under vägbygget 2006 fick jag en del jordmassor och därmed lite mer användbar yta. Jag hade ett tröskverk som hade stått under en blå presenning under ganska lång tid, vilket jag inte tyckte om, så då byggde jag ett hus (vagnslide) åt det istället och så har det bara fortsatt. Jag har fått en del grejer under åren, men även köpt två större byggnader av Pengsjö museum, som la ner. Ett härbre och en njalla, vilket är en traditionell samisk bod. Vänner och bekanta uppmuntrade mig hela tiden. Från början hade jag många visningar i muséet, men efter Corona har det blivit lugnare.
2016 ordnade vi första julmarknaden i Grannäs. Idén till en julmarknad i Grannäs föddes när byn hade loppis under sommaren 2016. Vid en paus stod bl.a. Christina Lidström, Sonia och Dorin Vallrud och pratade om att en julmarknad borde byn ordna och innan dagen var slut var planerna i full gång. Redan samma höst genomfördes Grannäs första julmarknad. Jag upplät området kring mitt museum och sedan dess har man hållit till i och kring de historiska byggnaderna på min tomt. Redan från början var byn överens om att marknaden skulle fokusera på hantverk, hembakt, genuint och småskaligt och det har man hållit sig till. Många utställare har anknytning till byn men även utställare från Norrbotten och Västernorrland har tagits in, då man vill ha en bredd på utställarna men fortfarande med fokus på de ursprungliga kriterierna. För att marknaden ska kunna genomföras, ställer i stort sett hela byn upp och jobbar ideellt, en del jobbar mer och en del jobbar mindre men alla brinner för gemenskapen i byn samt för att utveckla Grannäs.
Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?
Även om jag flyttade från Bjurholm under gymnasietiden, så var jag hem till Grannäs varje helg och tillbringar än i dag stor del av min tid på mitt älskade hemställe. Jag gillar naturen här och att det är nära och personligt. Jag gläds åt alla positiva nyheter som jag får läsa om i media och över att Grannäs är en så aktiv by med bra bygemenskap och engagerade människor som ordnar saker tillsammans, allt från kakfrossa till gärdsgårdsbygge och julmarknad.
Ambassadör nr. 16, november 2023
Ambassadör nr. 16 Mikaela Rönnholm Hägglund, en mångfacetterad och positiv person med stor arbetslivserfarenhet och engagemang inom många olika områden.
Hur kom du till Bjurholms kommun?
Av en ren slump är det korta svaret. Jag har rötter i Västerbotten, men inga alls till just Bjurholm. Själv är jag född i Göteborg, uppvuxen i Roslagen och flyttade hemifrån när jag var 15 år för att gå på fotbollsgymnasium. Redan då ville jag prova på nya platser och träffa nya människor. Min man och jag träffades när jag var 19 år. Vi studerade först ett par år i Stockholm och har under den tiden samt därefter varit iväg på olika äventyr tillsammans, samt på egen hand runt om i världen. När vi började fundera på att hitta en mer bestämd plats att bo på, började vi leta efter boende i norra Sverige. Vi sökte efter något som var på landet, men med pendlingsavstånd till någon större stad, med tanke på jobb. Och så blev det ett litet hus i skogen i Bjurholms kommun! Vi såg detta som ett nytt äventyr och att vi hellre provar, än ångrar att vi inte provade. Vi trivs nu väldigt bra.
Berätta vad du gör i Bjurholm till vardags och på fritiden?
Sedan vi flyttade hit, har jag sadlat om från min bakgrund inom national-och företagsekonomi till lärare och min man jobbar hemifrån, så det har även fallit på plats på ett väldigt bra sätt. Under höstterminen studerar jag just nu matematik som skolämne för att utöka min ämnesbehörighet (är redan legitimerad), jobbar som pedagog i skolan och biblioteket med olika uppdrag samt som kontaktperson åt svenska värdfamiljer samt utbytesstudenterna som kommer till Sverige (gymnasiet). Jag tycker om att göra många olika saker både på jobbet och fritiden.
Annars ägnar vi mycket tid åt vår 5-åriga dotter, lite olika fixprojekt och fortfarande “bo in oss”, lära oss odla grönsaker, spela spel, läsa, kolla TV-serier, vara ute i naturen och vandra m.m. beroende på säsong. Jag tycker även om att kallbada. Det blir en stund då jag hamnar helt i nuet och verkligen måste fokusera på min andning och ingenting annat.
Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?
En plats att utgå ifrån med närhet till naturen, mycket entreprenörskap på olika sätt av invånarna och lugn. Innan vi flyttade hit sökte jag på Bjurholm som om jag vore en turist för att se vad som fanns att göra under alla årstider. När vi får besök av våra gamla vänner är det extra kul att ta med dem på olika utflykter och visa våra favoriter eller upptäcka nytt.