Bjurhoms ambassadörer

Vi vill på ett positivt sätt visa upp vår fantastiska kommun och dess innevånare och kommer därför att lyfta fram personer som lever, bor och verkar i Bjurholms kommun eller som på annat sätt är goda representanter för Bjurholm. Varje år kommer vi att presentera minst 8 stycken ambassadörer via kommunens sociala medier, KI (Kommunal information) och här på kommunens webb.

Ambassadörer nr. 1, januari 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Först ut är Örjan Häggström & Maine Lindholm.

Två drivna entreprenörer som trivs i Bjurholm och gärna spenderar tid i naturen och på golfbanan. Paret startade förra sommaren upp getyoga och caféverksamhet som blev ett unikt och populärt utflyktsmål kombinerat med deras jordgubbsodling med självplock.

Hur kom ni till Bjurholms kommun?

Jag är uppvuxen i Provåker, på den här gården, och har gått i skola i Sunnanå och Bjurholm. Här i Provåker driver vi jordgubbsodling med självplock och har gjort det i snart 40 år. Maine är inte ursprungligen från Bjurholm, men vi driver och utvecklar företaget tillsammans sedan några år tillbaka.

Berätta vad ni gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

Det är mycket jobb med jord- och skogsbruket. Vi brukar vara i Provåker från april till oktober. Varje år planterar vi mellan 6000- 8000 plantor jordgubbar. Då odlingen är stor, är det viktigt med rotation och mellangrödor. Vi vill även satsa på bi-vänliga växter och hoppas på att kunna starta upp en egen biodling i sommar. Förra sommaren startade vi också upp getyoga och sommarcafé som blev ett väldigt populärt utflyktsmål. På fritiden är framförallt Örjan så mycket tid som möjligt på den fantastiskt vackra golfbanan här i Bjurholm.

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

För mig är Bjurholm hemma fast jag bott lång tid i Umeå. Det är lätt att komma överens med alla. Här finns bra gemenskap och Bjurholmarna är öppna, kreativa och initiativtagande, egenskaper som gör att det finns många småföretagare på orten. Det är viktigt med utveckling av kommunen och därför försöker vi ständigt komma på sätt att utveckla vår verksamhet, säger Örjan.

Jag tycker det är så vackert och kuperat här, nästan som i fjällen. Naturen är fantastisk och det finns så mycket att göra, mycket mer än många tror. Drakryggen, Älgens hus, Balberget och golfbanan är bara några av alla fina ställen. Förhoppningsvis, om allt går enligt planerna, kommer vi att kunna erbjuda ännu en ny besöksanledning till sommaren, säger Maine hemlighetsfullt.


Ambassadörer nr. 2, februari 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

 Ambassadörspar nr. 2 är Elin Georgsson och Alexander Öberg. 

Två unga mjölkbönder som bor med sina två barn i Agnäs, där de trivs allra bäst och har allt de behöver. Att få jobba med sin hobby är få förunnat, att paret dessutom har byggt en helt ny ladugård med plats för 120 mjölkkor säger mycket om dessa två drivna entreprenörer.

 Hur kom du/ni till Bjurholm? 

- Alexander är född och uppvuxen här i Agnäs. Efter att han gått ut gymnasiet, jobbade han ett år hemma på Öbergs gård innan han tog över den 2010 efter sina föräldrar. Jag kommer ursprungligen från Torrböle, Nordmalings kommun, och flyttade ihop med Alexander och till Agnäs 2013. Jag hade planer på att bli veterinär men “blev fast” vid just kor efter att ha jobbat på ett antal gårdar runtom i trakten, berättar Elin.

Berätta vad ni gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden? 

-Vi har världens bästa jobb, man blir aldrig fullärd utan utvecklas hela tiden. Korna är kloka, personliga, knasiga och vackra. Att få möjligheten att jobba med vår största hobby är det bästa som finns. Men det är mycket jobb trots att vi nu har en helt ny ladugård med automatiserad mjölkning. Det finns hur mycket som helst att göra, säger Elin.

- På den lilla fritiden vi har, tycker vi om att hitta på saker med barnen. Vintertid åker vi skidor och skoter och på sommaren åker vi gärna och badar vid Öreälvens fina stränder. Jag gillar också att träna och jag både jagar och fiskar, säger Alexander.

Vad är/betyder Bjurholm för Er? 

- Här har vi familj och vänner och vi trivs jättebra. Naturen är fantastisk med det kuperade och bergiga landskapet och den vackra Öreälven alldeles i närheten. I Bjurholm finns allt vi behöver.

Ambassadör nr. 3, mars 2022

Oskar Georgsson

Ambassadör nr. 3 är Oskar Georgsson, en jordnära mångsysslare som trivs bäst i naturen.

Hur kom du till Bjurholm?

- Jag är uppvuxen i Degernäs vid Balberget och nu bor jag, min fru och våra två barn inne i Bjurholm där vi trivs bra. Det är lite kul att vyn på Balberget följt med mig, den ligger mig varmt om hjärtat, säger Oskar.

Vad gör du i Bjurholm till vardags och på fritiden?

- Jag jobbar på NK Lundströms trävaror i Tväråbäck och parallellt driver jag och en kompanjon Ångermanbalens såg och träförädling HB. Jag har alltid gillat naturliga produkter och material och fastnade tidigt för just trä.

Djur och natur är ett stort intresse. Jag fiskar mycket i både Öre- och Lögdeälv.
Bjurholm har många fina fiskevatten. Jag brukar även vara med och springa i motionsserien, en bra kombination eftersom jag gillar både friluftslivet och träning.
Att timra är ett annat stort intresse. Jag har gått kurs i timring och har timrat upp ett eget fritidshus som jag nu håller på att färdigställa, mitt ute i naturen någonstans i Bjurholm, säger Oskar.

Vad betyder Bjurholm för dig?

- Bjurholm är för mig lugn, skog, djur och natur. En plats med många engagerade småföretagare. Här finns nästan allt… badhus, bowling, skytte och bibliotek.
Det enda jag saknar är ett fungerade Värdshus dit man kan gå och äta och träffa andra.

Jag trivs bra i Bjurholm det är lagom stort och det är gångavstånd till det mesta. Det är en trygg plats för barnen att växa upp på, alla känner alla, säger Oskar.

Ambassadör nr. 4, april 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Ambassadör nr. 4 är AnnaLena Forsberg, en sprudlande glad journalist med många bollar i luften. I år släpper hon sin andra bok samtidigt som hon planerar för att öppna ett litet äppelmusteri hemma i Önskanäs.

Hur kom ni till Bjurholms kommun?

- Det var genom min man Håkan som jag träffade på en dans i Hörnsjö när jag bara var 16 år gammal. Efter en tid flyttade vi ihop och sedan dess har jag bott största delen av mitt liv i Önskanäs, så på något sätt känns det ändå som att jag är härifrån, säger AnnaLena.

Berätta vad ni gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

- Jag jobbar som kvällsredaktör på Sveriges Radio i Umeå. Jag har alltid gillat att skriva och utbildade mig tidigt till typograf och senare läste jag till journalist på Strömbäcks folkhögskola.

2020 släppte jag min första bok ”Därifrån vi komma”, en historisk roman som utspelar sig i Trehörningsjö och Dombäck. Senare i år kommer min andra bok ut, en verklighetsbaserad roman som handlar om när min son råkade ut för en allvalig olycka. Just nu studerar jag vidare och läser litterär gestaltning för att i framtiden kunna jobba som skrivpedagog.

På fritiden plockar jag gärna svamp och är mycket ute i skogen. Den här hösten kommer jag öppna upp mitt äppelmusteri i Önskanäs för kunder som vill musta sina äpplen. Det känns så fantastiskt roligt, säger AnnaLena.

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

- Här finns mycket fin natur och många platser att besöka som exempelvis Älgfarmen, Balberget, paddla i Öreälven eller åka skidor i Agnäs. Det finns många friluftsaktiviteter och föreningslivet är starkt.

Bjurholm är hemma, det är här jag har rotat mig. Det är nära till allt och alla och det känns tryggt att bo här, säger AnnaLena.