Bjurhoms ambassadörerer

Vi vill på ett positivt sätt visa upp vår fantastiska kommun och dess innevånare och kommer därför att lyfta fram personer som lever, bor och verkar i Bjurholms kommun eller som på annat sätt är goda representanter för Bjurholm. Varje år kommer vi att presentera minst 8 stycken ambassadörer via kommunens sociala medier, KI (Kommunal information) och här på kommunens webb.

Ambassadör nr. 1, januari 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Först ut är Örjan Häggström & Maine Lindholm.

Två drivna entreprenörer som trivs i Bjurholm och gärna spenderar tid i naturen och på golfbanan. Paret startade förra sommaren upp getyoga och caféverksamhet som blev ett unikt och populärt utflyktsmål kombinerat med deras jordgubbsodling med självplock.

Hur kom ni till Bjurholms kommun?

Jag är uppvuxen i Provåker, på den här gården, och har gått i skola i Sunnanå och Bjurholm. Här i Provåker driver vi jordgubbsodling med självplock och har gjort det i snart 40 år. Maine är inte ursprungligen från Bjurholm, men vi driver och utvecklar företaget tillsammans sedan några år tillbaka.

Berätta vad ni gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

Det är mycket jobb med jord- och skogsbruket. Vi brukar vara i Provåker från april till oktober. Varje år planterar vi mellan 6000- 8000 plantor jordgubbar. Då odlingen är stor, är det viktigt med rotation och mellangrödor. Vi vill även satsa på bi-vänliga växter och hoppas på att kunna starta upp en egen biodling i sommar. Förra sommaren startade vi också upp getyoga och sommarcafé som blev ett väldigt populärt utflyktsmål. På fritiden är framförallt Örjan så mycket tid som möjligt på den fantastiskt vackra golfbanan här i Bjurholm.

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

För mig är Bjurholm hemma fast jag bott lång tid i Umeå. Det är lätt att komma överens med alla. Här finns bra gemenskap och Bjurholmarna är öppna, kreativa och initiativtagande, egenskaper som gör att det finns många småföretagare på orten. Det är viktigt med utveckling av kommunen och därför försöker vi ständigt komma på sätt att utveckla vår verksamhet, säger Örjan.

Jag tycker det är så vackert och kuperat här, nästan som i fjällen. Naturen är fantastisk och det finns så mycket att göra, mycket mer än många tror. Drakryggen, Älgens hus, Balberget och golfbanan är bara några av alla fina ställen. Förhoppningsvis, om allt går enligt planerna, kommer vi att kunna erbjuda ännu en ny besöksanledning till sommaren, säger Maine hemlighetsfullt.


Ambassadörer nr. 2, februari 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

 Ambassadörspar nr. 2 är Elin Georgsson och Alexander Öberg. 

Två unga mjölkbönder som bor med sina två barn i Agnäs, där de trivs allra bäst och har allt de behöver. Att få jobba med sin hobby är få förunnat, att paret dessutom har byggt en helt ny ladugård med plats för 120 mjölkkor säger mycket om dessa två drivna entreprenörer.

 Hur kom du/ni till Bjurholm? 

- Alexander är född och uppvuxen här i Agnäs. Efter att han gått ut gymnasiet, jobbade han ett år hemma på Öbergs gård innan han tog över den 2010 efter sina föräldrar. Jag kommer ursprungligen från Torrböle, Nordmalings kommun, och flyttade ihop med Alexander och till Agnäs 2013. Jag hade planer på att bli veterinär men “blev fast” vid just kor efter att ha jobbat på ett antal gårdar runtom i trakten, berättar Elin.

Berätta vad ni gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden? 

-Vi har världens bästa jobb, man blir aldrig fullärd utan utvecklas hela tiden. Korna är kloka, personliga, knasiga och vackra. Att få möjligheten att jobba med vår största hobby är det bästa som finns. Men det är mycket jobb trots att vi nu har en helt ny ladugård med automatiserad mjölkning. Det finns hur mycket som helst att göra, säger Elin.

- På den lilla fritiden vi har, tycker vi om att hitta på saker med barnen. Vintertid åker vi skidor och skoter och på sommaren åker vi gärna och badar vid Öreälvens fina stränder. Jag gillar också att träna och jag både jagar och fiskar, säger Alexander.

Vad är/betyder Bjurholm för Er? 

- Här har vi familj och vänner och vi trivs jättebra. Naturen är fantastisk med det kuperade och bergiga landskapet och den vackra Öreälven alldeles i närheten. I Bjurholm finns allt vi behöver.

Ambassadör nr. 3, mars 2022

Oskar Georgsson

Ambassadör nr. 3 är Oskar Georgsson, en jordnära mångsysslare som trivs bäst i naturen.

Hur kom du till Bjurholm?

- Jag är uppvuxen i Degernäs vid Balberget och nu bor jag, min fru och våra två barn inne i Bjurholm där vi trivs bra. Det är lite kul att vyn på Balberget följt med mig, den ligger mig varmt om hjärtat, säger Oskar.

Vad gör du i Bjurholm till vardags och på fritiden?

- Jag jobbar på NK Lundströms trävaror i Tväråbäck och parallellt driver jag och en kompanjon Ångermanbalens såg och träförädling HB. Jag har alltid gillat naturliga produkter och material och fastnade tidigt för just trä.

Djur och natur är ett stort intresse. Jag fiskar mycket i både Öre- och Lögdeälv.
Bjurholm har många fina fiskevatten. Jag brukar även vara med och springa i motionsserien, en bra kombination eftersom jag gillar både friluftslivet och träning.
Att timra är ett annat stort intresse. Jag har gått kurs i timring och har timrat upp ett eget fritidshus som jag nu håller på att färdigställa, mitt ute i naturen någonstans i Bjurholm, säger Oskar.

Vad betyder Bjurholm för dig?

- Bjurholm är för mig lugn, skog, djur och natur. En plats med många engagerade småföretagare. Här finns nästan allt… badhus, bowling, skytte och bibliotek.
Det enda jag saknar är ett fungerade Värdshus dit man kan gå och äta och träffa andra.

Jag trivs bra i Bjurholm det är lagom stort och det är gångavstånd till det mesta. Det är en trygg plats för barnen att växa upp på, alla känner alla, säger Oskar.

Ambassadör nr. 4, april 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Ambassadör nr. 4 är AnnaLena Forsberg, en sprudlande glad journalist med många bollar i luften. I år släpper hon sin andra bok samtidigt som hon planerar för att öppna ett litet äppelmusteri hemma i Önskanäs.

Hur kom du till Bjurholms kommun?

- Det var genom min man Håkan som jag träffade på en dans i Hörnsjö när jag bara var 16 år gammal. Efter en tid flyttade vi ihop och sedan dess har jag bott största delen av mitt liv i Önskanäs, så på något sätt känns det ändå som att jag är härifrån, säger AnnaLena.

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

- Jag jobbar som kvällsredaktör på Sveriges Radio i Umeå. Jag har alltid gillat att skriva och utbildade mig tidigt till typograf och senare läste jag till journalist på Strömbäcks folkhögskola.

2020 släppte jag min första bok ”Därifrån vi komma”, en historisk roman som utspelar sig i Trehörningsjö och Dombäck. Senare i år kommer min andra bok ut, en verklighetsbaserad roman som handlar om när min son råkade ut för en allvalig olycka. Just nu studerar jag vidare och läser litterär gestaltning för att i framtiden kunna jobba som skrivpedagog.

På fritiden plockar jag gärna svamp och är mycket ute i skogen. Den här hösten kommer jag öppna upp mitt äppelmusteri i Önskanäs för kunder som vill musta sina äpplen. Det känns så fantastiskt roligt, säger AnnaLena.

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

- Här finns mycket fin natur och många platser att besöka som exempelvis Älgfarmen, Balberget, paddla i Öreälven eller åka skidor i Agnäs. Det finns många friluftsaktiviteter och föreningslivet är starkt.

Bjurholm är hemma, det är här jag har rotat mig. Det är nära till allt och alla och det känns tryggt att bo här, säger AnnaLena.


Ambassadör nr. 5, maj 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Fotograf: Privat

Ambassadör nr. 5 är Kurt-Ivan Sandberg, en pensionerad studie- och yrkesvägledare med stort hjärta och engagemang. Han har många järn i elden och får saker att hända. 

Hur kom du till Bjurholms kommun?

- Jag är född och uppvuxen i Balfors och bor i mitt föräldrahem. Jag flyttade från Bjurholm när jag var 16 år för att utbilda mig och jobba som studie- och yrkesvägledare. I 30 års åldern kom jag tillbaka till Bjurholm och jobbade då som journalist på den lokala VK-redaktionen.

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

- Nu är jag pensionär, men jag är aktiv i olika föreningar som till exempel Castorhallens ekonomiska förening, Umebygdens spelmansgille, Bjurholms berättarakademi, Föreningen Norden och i byaföreningen där jag bl.a. skriver i och hjälpa till att ta fram Balåbladet. Jag är också adjungerad i styrelsen för Föreningen Stjärnorna som jobbar för integration och föreningsdemokrati. I samarbete med Umeå-Vännäs trafikskola hjälper vi medlemmar som vill ta körkort och i samarbete med EFS så ordnar vi språkcaféer.

Jag tycker också om att vara ute i naturen. Jag åkte mycket skidor/skidskytte när jag var yngre. Numera på somrarna brukar jag vara stugvärd via Svenska turistföreningen uppe i fjällen.

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

- Bjurholm är hembygd för mig, här känns det tryggt och det finns möjlighet att forma sitt liv som man vill ha det. Man skapar sitt eget liv. Vill man få saker gjorda får man göra det själv och det skapar en entreprenörs anda, vilket är positivt. Jag tycker om Bjurholms litenhet med närhet till mångt och mycket och med korta beslutsvägar.


Ambassadör nr. 6, september 2022

Oskar Norum

Ambassadör nr. 6 är Oskar Norum, den målmedvetne skoterkrossföraren som gör ännu en säsong på andra sidan atlanten. En hårt arbetande elitidrottare som följer sina drömmar.  

Hur kom du till Bjurholms kommun?

- Jag är uppvuxen i Önskanäs utanför Bjurholm. Just nu bor jag i Umeå och under tävlingssäsong bor jag i Minnesota, USA.

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

- På sommarhalvåret jobbar jag inom asfalteringen för Svevia och ibland hos lantbrukarna Elin och Alexander i Agnäs. Under vintern går alltid skoterracingen först, jag är redo för ännu en säsong i USA. Det blir min fjärde vinter för Polaris fabriksteam. Att tävla i USA har alltid varit en dröm för mig. Drömmen övergick till ett mål och efter hårt arbete till verklighet. 

Träningen är en stor del av min fritidssyssla. Under vinterhalvåret blir det skoter till hundra procent. Sen umgås jag gärna med mina vänner och familj. Det blir mycket fysträning, varierad konditionsträning, rullskidor, cykling, löpning, vandring och en del motorcross. Det blir även en del tid i gymmet för att kroppen ska hålla ihop samt lite skruv- och mekjobb med skotern.   

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

- Bjurholm är hemma för mig, det är här jag växt upp och här finns familj och vänner. Samhället är inte så stort men det passar väldigt bra ihop med mina intressen. Jag gillar att vara aktiv och här finns många fina ställen att upptäcka och utforska, mycket skog och vatten. Det finns många olika aktiviteter för de olika årstiderna. På sommaren finns Öreälvsleden och cykling. Vintertid finns alla fina skoterleder. Bjurholm är en bra plats att växa upp på, här finns det mesta. 

Ambassadör nr. 7, oktober 2022

Oskar Norum

Ambassadör nr. 7 är Bjurholmshönan, kanske Bjurholms mest kända karaktär, den allra nordligaste lantrashönan som hittats i Sverige. Bjurholmshönan, stolt som en tupp över sin alldeles egna genbank.

Hur kom du till Bjurholms kommun?

-Min släkt har bott på en och samma gård i Bjurholm sedan 1800 talet. Vi är lantrashönor från Västerbottens gamla jordbruksamhälle och vi fanns här långt innan man började importera värphöns till Västerbotten. Släkten är känd över hela Sverige, jag tror vi är Bjurholms mest kända! Vi har även en helt egen genbank som mina första ägare Jonas och Elin Nordlund var med och startade upp.

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

- Vår familj bor på en gård här i Bjurholms kommun. Till skillnad från många andra hönsraser så går vi gärna ut i snön på vintern. Vårt dun är välutvecklat och gör att vi tål den norrländska kylan. Vi är medelstora och väldigt tåliga hönor. Vår fjäderdräkt är väldigt fin och vi kan bli flera olika färger. Annars lägger vi mest ägg, upp emot 150 stycken per år kan det bli, om vi inte ruvar förstås!

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

För mig är Bjurholm hemma, här trivs jag allra bäst. Bjurholm är också mitt släktnamn så det tycker jag extra mycket om.

Ambassadör nr. 8, november 2022

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Ambassadör nr. 8 är Karin S. Almqvist, en engagerad och driven friluftsmänniska som trivs i svamp- och bärskogen och som år efter år med stor hängivenhet och i alla väder tar med femåringar på Mulleäventyr.  

Hur kom du till Bjurholms kommun?

 - Min man Bjarne är uppväxt i Bjurholm, så det var kärlek, jobb och bostad som fick oss att flytta tillbaka till Bjarnes barndomshem våren 1989.  

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

- I en liten kommun är det lätt att engagera sig. Via Friluftsfrämjandet har jag sedan 1991 arrangerat Skogsmulle och andra aktiviter. För mig som gillar att vara ute i naturen, känns det helt rätt att få vara ute med barn och upptäcka naturen tillsammans med dem. Att få vara ledare för Friluftsfrämjandets Skogsmulle har gett mig så mycket tillbaka genom åren. När de första Mullebarnen återvänder med sina egna barn, blir jag varm i hjärtat.  

Förutom Friluftsfrämjandet är jag även engagerad i Bjurholms EFS:s slöjdcafé och så har jag guidat skolklasser på hembygdsgården. Jag är väldigt intresserad av släktforskning och av att få en inblick i vår hembygd och dess historia.  

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

 - Bjurholm är hemma för mig, här har jag bott större delen av mitt liv. Dessutom finns min familj här. Det och närheten till naturen är två saker jag värderar högt.

Ambassadör nr. 9, januari 2023

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Ambassadör nr. 9 är Carola Sundling, matkreatör uppvuxen i Bjurholm som gör succé på Instagram med sina goda tilltugg som fotas i naturskön miljö. I februari släpper hon sin första receptbok “Tolis mat”.

Hur kom du till Bjurholms kommun?

Jag är född och uppvuxen i Bjurholm och gått skola här. Med ett uppbrott på 15 år i Umeå så flyttade jag tillbaka för tre år sedan till ett av våra hus i Nordansjö, som tillhör Bjurholms kommun och ligger två mil utanför.

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

Firman Tolismat som jag håller på att bygga upp tar mycket tid av min fritid. Min pappa bor fortfarande kvar i mitt barndomshem i Bjurholm. Där bor även några av mina vänner, därav är det naturligt för mig att jag besöker centrum ofta och handlar på lokala affärer.

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

Bjurholm för mig är ju naturen, en slags frihetskänsla. Vi har många vackra ställen man kan besöka som till exempel Balberget, golfbanan, Drakryggen, paddla i Öreälven eller åka skidor i Agnäsbacken.


Ambassadör nr. 10, februari 2023

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Ambassadör nr. 10 är Roberto Carlos, en jordnära, glad och positiv tvåbarnspappa som bytt Centralamerikas puls till lugnet och tryggheten i Bjurholm.

Hur kom du till Bjurholms kommun?

Jag och min fru flyttade till Bjurholm från Nordmaling för några år sedan. Bjurholm kändes som en lugn och trygg plats för barnen att växa upp på och här fanns möjligheter till jobb.

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

Jag jobbar på Nyåkers pepparkaksfabrik och min fru jobbar inom vården. På fritiden umgås jag helst med familjen och jag tränar väldigt mycket. Träning och hälsa är något som jag brinner för.

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

Vår familj trivs i Bjurholm, det är den perfekta platsen att växa upp på, här är det lugnt och tryggt. Människorna här är vänliga och erbjuder alltid en hjälpande hand om det skulle behövas. Bjurholm må vara litet, men här finns allt nära till hands. En fantastisk plats som har blivit vårt nya hem.

Ambassadör nr. 11, mars 2023

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Ambassadör nr. 11 Sandra Karlsson, en glad och energisk skoterfantast med stort motorintresse som bytt storstadslivet i Kumla mot lugnet och naturen i Bjurholm.

Hur kom du till Bjurholm?

Jag är uppvuxen i Kumla men min sambo Jim är från Bjurholm. Jag hade besökt Bjurholm några få gånger med honom och tyckte att det var ett trevligt litet samhälle. Det var i början på 2020 då vi hade firat nyår i Bjurholm som jag kände att jag inte riktigt ville tillbaka till den stressiga och gråa vardagen i Kumla. Min svärfar ringde ett samtal till en som han visste sökte personal. På Lilla Skafferiet träffade jag P-O Svensson som berättade om jobbet som vägtransportledare. Jag tog chansen och tackade ja till jobbet. Sen åkte jag hem och sa upp mig på mitt dåvarande jobb, packade bilen och efter tre veckor var jag tillbaka i Bjurholm.

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

Jag arbetar som vägtransportledare och vi utför eskorter av specialtransporter i hela Sverige, men främst i Västerbotten. Det är ett varierande jobb med snabba vändningar. Man vet sällan hur en vecka ser ut och man kan hamna vart som helst. Det är väldigt roligt och givande, tycker jag.

På fritiden kör jag mycket skoter, det är utan tvekan mitt största intresse. På skotern känner jag mig fri och den kan ta mig vart jag vill, känns det som. Att susa fram i den här fantastiska naturen och få ta en kopp kaffe i solskenet är oslagbart.

Vad är/betyder Bjurholm för dig?

För mig är Bjurholm trygghet och lugn. Man möts alltid av ett leende i butikerna och det mesta man behöver finns här. Och det som inte finns, det klarar man sig utan i några dagar.

Jag trodde inte att jag som inbiten stadsmänniska skulle trivas så här bra i ett litet norrländskt samhälle, men det gör jag verkligen. Att bryta mönstret i vardagen var helt rätt för mig.

Ambassadör nr. 12, april 2023

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Ambassadör nr.12, Fredrik Johansson, en sportande mjölkbonde som brinner för barn- och ungdomsidrott. 

Hur kom du till Bjurholms kommun?

Jag är uppvuxen här på gården i Näsmark, har varit härifrån någon vända, men kom tillbaka hit igen. Tog över gården efter mina föräldrar 1992. Tillsammans med min fru driver vi jordbruket och har cirka 80 mjölkkor och 80 ungdjur.

Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

Vi driver gården här i Näsmark, så det blir mycket jobb med jordbruket. På fritiden åker jag gärna längdskidor och tränar löpning. Jag har alltid själv idrottat mycket och vet hur viktigt det är att våra barn och ungdomar får chansen att hålla på med idrott. Jag är därför engagerad i Bjurholms IF, där vi tillsammans arbetar för barn- och ungdomsverksamheten här i Bjurholm.

Vi har de senaste åren haft väldigt engagerade och duktiga föräldrar som håller i träningar och på så sätt ser vi tillsammans till att Bjurholms IF fungerar och drivs vidare. Bjurholms IF har funnits sedan 1923 och firar därmed 100 år i år, vilket känns extra roligt. Det är viktigt att föra idrotten vidare i alla former till nästa generation så att de i sin tur senare också kan föra den vidare.

Jag brinner lite extra för längdskidåkning och har hållit i träningarna i vinter. Så kul att se utvecklingen hos våra barn och ungdomar. Träningen består av mycket lek, hinderbanor, slalom och olika övningar i backe för att träna upp balans, snabbhet, styrka och uthållighet. Vi har en liten slinga i början av spåret, där vi kör våra övningar och till mångas förvåning kör vi sällan längre sträckor utan vi övar på andra sätt.

Jag vill passa på att ge en stor eloge till hur längdskidspåren har skötts i vinter, vi har fantastiska spår här i Bjurholm!

Vad är/betyder Bjurholms kommun för dig?

För mig är Bjurholm naturen och lugnet. Jag jagar gärna och här finns väldigt mycket fin natur. Det finns också väldigt mycket att göra och många besöksmål som Öreälven, Balberget, Agnäsbacken och golfbanan.


Ambassadör nr. 13, maj 2023

Örjan Häggström & Maine Lindholm

Ambassadör nr. 13 Lisa Forslund, en driven och engagerad friluftsmänniska med stort engagemang för ridsporten, barn och ungdomar.

Hur kom du till Bjurholm?

Jag är uppvuxen i Nordmaling men har släkt i Bjurholm och har därför varit mycket i kommunen. På Backfors Gård har jag spenderat många somrar, först som elev på ridläger och nu jobbar jag där som ridlärare på deltid. Eftersom jag jobbar deltid på Backfors Gård började jag att söka jobb här i Bjurholms kommun. Jag sökte och fick tjänsten som föreståndare på Ungdomsgården, så flyttlasset gick till Bjurholm


Berätta vad du gör i Bjurholms kommun till vardags och på fritiden?

Det blir väldigt mycket tid i stallet och under somrarna håller jag i turridningar som utgår ifrån Backfors Gård. Naturen här är fantastisk. Vi rider igenom kuperad terräng, upp på bergspartier och ända ner till Öreälven med dess sanddynor och nipor där hästarna får svalka av sig.

Att kombinera min tjänst som ridlärare med att vara föreståndare på Ungdomsgården fungerar väldigt bra för mig. Jag trivs att jobba med barn och ungdomar. Jag vet själv hur viktigt det är att ha en ungdomsgård och jag tar med mig mycket inspiration från ungdomsgården i Nordmaling. Det känns väldigt bra att vi startat upp verksamheten i Bjurholm igen.

Vad är/betyder Bjurholm för dig?

För mig har Bjurholm alltid varit somrar, sol, hästar, älven, ridläger och fantastisk natur. Det känns spännande att börja upptäcka Bjurholm på ett annat sätt nu när jag bor här. Jag har så många platser som jag vill besöka den här sommaren. Bjurholm är för mig en familjär liten ort, där alla hälsar på varandra, och där det mesta finns.