Artikeln publicerades 8 juni 2021

Leader i Umeåregionen

Tillsammans för regionens utveckling!

Barn som springer mot ett hus

Ett leaderområde får endast omfatta orter med upp till 20 000 invånare. Det betyder att hela Umeåregionen utom Umeå stad kommer att ingå i det tänkta leaderområdet.

Leader i Umeåregionen - tillsammans för utveckling!

Leader är en metod där privat, ideell och offentlig sektor arbetar tillsammans i ett partnerskap för att bidra till lokal utveckling. Metoden används i hela Europa och grundar sig i tanken att lokal utveckling genomförs mest effektivt och hållbart av de som bor och verkar i ett område.

Med hjälp av Leader kan du som har idéer om den lokala utvecklingen av din bygd föra fram dem, engagera dig och söka pengar till utvecklingsprojekt. Det handlar helt enkelt om att utveckla landsbygder och lokalsamhällen utifrån de särskilda förutsättningar som finns just där. Leaderområden finansieras genom EU-medel och genom statlig och offentlig medfinansiering på regional och lokal nivå.

Hur fungerar Leader?

I varje leaderområde finns en utvecklingsstrategi som ligger till grund för utvecklingen i området. Strategin tas fram i ett partnerskap mellan ideell, privat och offentlig sektor. Strategin ska bland annat beskriva vad som behöver göras för att öka sysselsättningen, skapa nya företag och hur området kan bli mer attraktivt och konkurrenskraftigt.

När strategin är framtagen så bildar aktörer från de tre sektorerna en ideell förening för att driva arbetet. Det geografiska område som föreningen arbetar inom kallas för leaderområde. I varje leaderområde finns även ett leaderkontor som hjälper till att informera, utveckla idéer och ta emot projektansökningar.

Vad har gjorts hittills och vad görs just nu?

Under maj månad har totalt 4 workshops ordnats där över 100 engagerade personer från de tre sektorerna deltagit. Syftet med träffarna har varit att diskutera vilka styrkor, svagheter, möjligheter och hot som finns i Umeåregionen.

Under juni månad har dessa workshops kompletterats med två digitala enkäter, detta för att möjliggöra för ännu fler att föra in sina synpunkter och perspektiv. En av dessa enkäter var särskilt riktad till personer under 25 år, som ett sätt att stärka ungdomsperspektivet och ta vara på vad våra unga invånare tycker och tänker om Umeåregionens landsbygders framtida utveckling.

Resultatet av workshoparna och svaren från de digitala enkäterna kommer ligga till grund för den kommande utvecklingsstrategin som skrivs fram för Umeåregionens område.

Vad händer härnäst?

Goda tankar och idéer om områdets behov och utvecklingsmöjligheter samlas in, både utifrån de workshops som genomförts och genom svaren från de digitala enkäterna. Med utgångspunkt från detta skrivs sedan en remissversion av utvecklingsstrategi fram. Det kommer att finnas möjlighet att tycka till om remissversionen i slutet av sommaren. Under hösten bearbetas strategin ytterligare utifrån de synpunkter och remissvar som inkommit. Därefter skickas strategin in till Jordbruksverket senast den 15 oktober, tillsammans med en ansökan om att bilda ett leaderområde.

Om strategin blir godkänd så kommer det under år 2022 ske ett kompletteringsarbete. Den nya programperioden startar januari 2023.