Artikeln publicerades 20 december 2021

Vem kan ansöka om bostadstillägg?

Grundkraven är att du ska bo i Sverige, vara 65 år eller äldre och ta ut hela din allmänna pension inklusive premiepensionen.

Människa och dator - ritad bild

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Du kan ansöka oavsett vilken slags bostad du har. De flesta som har bostadstillägg idag bor själva, betalar 4 000 kronor eller mer för sitt boende och har sammanlagt lägre än 14 000 kronor i pension och inkomst varje månad efter skatt.

Hela din ekonomi tas med i beräkningen. För att ta reda på om du eller någon anhörig kan ha rätt till bostadstillägg kan du göra en preliminär beräkning på vår webbplats, eller kontakta vår kundservice eller ett servicekontor för att få hjälp att räkna ut om du kan ha rätt till bostadstillägg.

Från januari 2022 ändras beräkningen för bostadstillägget vilket innebär att fler pensionärer kan ha rätt till förmånen.

Om beräkningen visar att du inte kan få bostadstillägg så tänk på att gå in och testa på nytt om din livssituation skulle ändras längre fram, till exempel om du flyttar isär eller blir änka eller änkling. Likaså om du får en högre bostadskostnad eller ändrad ekonomi.