Artikeln publicerades 18 maj 2022

Har du mördarsniglar på tomten?

Den invasiva främmande arten mördarsnigel sprider sig i Västerbotten. Länsstyrelsen erbjuder nu kostnadsfri rådgivning om bekämpning.

Under våren och sommaren 2022 erbjuder Länsstyrelsen fastighetsägare i länet ett gratis hembesök av hundförare Eva-Karin Sjödin och hennes hund Kraja.

Snigelsökande hund en effektiv metod

De senaste två åren har Länsstyrelsen bekämpat mördarsnigel med hjälp av specialsökande hund. Metoden är effektiv eftersom hunden kan hitta äggsamlingar, vilket innebär att man får bort arten redan i äggstadiet.

"Nu vill vi sprida erfarenheterna som hundekipaget samlat på sig de senaste åren. Vi tror att det här är ett bra sätt att stötta fastighetsägarna, alla som fått in arten på sin tomt behöver hjälpa till i bekämpningsarbetet", säger Linda Backlund, samordnare för arbetet med invasiva främmande arter på Länsstyrelsen Västerbotten.

Sprider sig snabbt

Länsstyrelsen får in allt fler rapporter om mördarsniglar i länet och arten finns nu konstaterad i fem av Västerbottens kommuner.

Mördarsnigeln är känd för att kunna orsaka stora skador på odlingar. Den har hög förökningsförmåga och kan lägga upp till 400 ägg under sin livstid. Spridningen sker framför allt av människor när vi flyttar jord och plantor mellan olika platser.

Intresseanmälan för hembesök

Du anmäler ditt intresse för hembesök vi Länsstyrelsens webb:
Intresseanmälan för hembesök (länk till Länsstyrelsen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.