Artikeln publicerades 11 april 2023

Hjälp oss att ta reda på hur mycket skogsbär som plockas i Bjurholms kommun!

Den kommersiella bärplockningen i Bjurholm och Vännäs uppskattas till närmare 500 ton, varav ca 270 ton blåbär och ca 210 ton lingon per år.

Hur mycket som plockas för egen konsumtion (självplock) vet vi inte. Det är därför som vi (Bär i Bygden) nu vänder oss till alla hushåll i Bjurholms kommun med den här enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., både för att få svar på frågan om hur omfattande och viktig självplockningen är, men också för att undersöka intresset för lokal försäljning och förädling.

Givetvis är det frivilligt att medverka men vi är väldigt tacksamma för alla svar. Vi kommer därför att lotta ut 10 priser i form av presentkort. En sammanställning av enkätsvaren kommer att presenteras i samband med Bärfestivalen på Bjurholms hembygdsgård (9 september) och den nordiska bärkonferensen i Umeå 6-9 september.

Bär i Bygden är ett samarbetsprojekt mellan Bjurholms kommun, Sveriges lantbruksuniversitet (Umeå) och RISE (Research Institutes of Sweden). Målet med detta pilotprojekt är att utveckla en ny medellång värdekedja som bygger på lokal bärplockning, förädling och marknadsföring. 

Vid frågor, kontakta projektassistent: Katarina Eriksson via mail.