Artikeln publicerades 19 september 2023

Dags för prao för årskurs 9

Vill ni vara med och inspirera och forma dagens ungdomar?
Vi söker arbetsplatser som kan ta emot praoelever från årskurs 9 under vecka 43.

Att ta emot elever från grundskolan på prao är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av er arbetsplats och av arbetslivet. Dessutom ger praon er möjlighet att få nya perspektiv på verksamheten och etablera kontakter med skolan.
Vem vet, kanske är eleverna som går i skolan just nu lösningen på era framtida rekryteringsproblem?

Prao är en viktig del i skolarbetet och är numera obligatoriskt i totalt 10 dagar för årskurs 8 och 9. Detta för att eleverna ska få möjlighet att möta arbetslivet inför deras kommande gymnasie- och yrkesval samt ge inblick i arbetslivets tempo och olika yrkeskulturer och yrkesetik. Det har visat sig att elever har för lite kunskap om arbetslivet, så er insats är jätteviktig så att vi tillsammans kan hjälpa elever att göra väl underbyggda val.

Den obligatoriska praon fördelas i dagsläget med en vecka på våren (v 11) för årskurs 8 och en vecka på hösten (v 43) för årskurs 9.

Det innebär att det närmar sig för våra ungdomar i årskurs 9 att inom kort gå ut på sin allra sista praoperiod i grundskolan (vecka 43).

Vi får ofta frågan om man kan ta emot en praoelev trots att det kanske varierar med arbetsuppgifter och att det i vissa perioder är relativt lugnt tempo på arbetsplatsen. Svaret är JA! Det viktiga är att ungdomen får en inblick i yrkeslivet och arbetsuppgifterna kan variera och behöver inte vara avancerade.

Hör gärna av Er till studie- och yrkesvägledare Sahra Andersson via telefon eller mail, om ni har några frågor kring praon och om ni kan tänka er att ta emot en elev på prao i er verksamhet!

Kan du tänka dig att ta emot en eller flera prao-elever? Använd då e-tjänsten för att anmäla ditt intresse. Länk finns nedan under relaterat innehåll.

Ung praktikant i butik