Artikeln publicerades 13 oktober 2023

Dekorationsbild från HLR- rådet

En kudde, en mobil och 15 minuter ska öka kunskapen om vuxen-HLR

Svenska rådet för hjärt-lungräddning lanserar en gratis webbutbildning i vuxen-HLR – för att många, många fler ska kunna agera vid ett plötsligt hjärtstopp.

Varje dag drabbas cirka 20 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Alldeles för få, bara 12 procent, överlever. Redan efter en minut minskar chansen till överlevnad med tio procent, om inte hjärt-lungräddning (HLR) påbörjas. Efter tio minuter, då ambulansen oftast kommer, är möjligheten att överleva nästan obefintlig – om personen inte fått HLR.

Flest hjärtstopp i hemmet

– Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst. De sker oftast i hemmet och många kommer någon gång i sitt liv att närvara vid ett hjärtstopp. Därför är det så viktigt att alla kan HLR. Med kunskap i HLR kan du rädda livet på någon du känner eller älskar, säger Bodil Berggren, generalsekreterare för Svenska rådet för hjärt-lungräddning.

Öva HLR med mobilen och en kudde

Svenska HLR-rådets nya webbutbildning i vuxen-HLR tar bara 15 minuter att genomföra. Den är helt gratis och passar både vuxna och barn från tio år. Utbildningen kan enkelt genomföras hemma, på jobbet eller i skolan. Allt som behövs är en mobil och en kudde, eller ett gosedjur, att öva på. Webbutbildningen ska ses som ett komplement till praktisk vuxen-HLR-utbildning.

Livsviktig kunskap på en kvart

– Vi vet att många har fullt upp. Livet rullar på, det går upp och ner – ända tills det inte gör det. När ett hjärta stannar finns inte tid att tveka. Därför vill vi öka kunskapen i samhället, och en 15 minuters utbildning är en bra början. Min dröm är att alla Sveriges skolor och arbetsplatser tar till sig utbildningen och ser till att alla elever eller anställda genomgår den, säger Bodil Berggren.

Utbildningen

AllakanHLR Länk till annan webbplats.