Artikeln publicerades 1 december 2023

Fler behöver testa sin brandvarnare

Den 1 december är det Brandvarnardagen – en dag då allmänheten uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera så att de fungerar.

Bild på brandvarnare som kontrolleras

Så testar du din brandvarnare

Du testar brandvarnaren genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut, och då behöver du byta ut det. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren.

Testa brandvarnaren:

  • en gång i månaden
  • när du satt upp en ny
  • när du bytt batteri
  • när du varit bortrest en längre tid (en till två veckor)
  • när du gjort rent den

När det är dags att byta batteri avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Ha gärna ett batteri i reserv hemma så att du kan byta direkt när det blir aktuellt. En brandvarnare som är smutsig invändigt blir känsligare och larmar oftare utan anledning. Gör rent brandvarnaren en gång per år eller om den larmar utan anledning. Rengör brandvarnarna genom att dammsuga med en mjuk borste och torka av utsidan med en lätt fuktad trasa.

Få en gratis sms-påminnelse när det är dags att testa brandvarnaren. Besök aktivmotbrand.msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och registrera ditt mobilnummer.