Artikeln publicerades 20 december 2023

Fyrverkerier och nyår

På nyårsafton är det många som vill fira in det nya året med fyrverkerier och andra pyrotekniska varor. Det finns en del att tänka på när du ska hantera fyrverkerier och i flera fall krävs också tillstånd från polisen.

Gott Nytt År med glitter

Visa hänsyn

Att avfyra fyrverkerier på en allmän plats innebär i många fall risk för skada och olägenheter för andra. Viktigt att visa hänsyn till de som bedriver djurhållning med kor, hästar, får eller annan boskap, gäller även sällskapsdjur såsom hundar och katter.

Även vilda djur påverkas negativt av fyrverkerier.

Regler

  • Du ska ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Fyrverkerier som polisen anträffar hos personer under 18 år kommer att beslagtas och förstöras.
  • Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd.
  • Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras.
    Bjurholms allmänna lokala föreskrifter; 7 § Fyrverkeri och annat användande av pyrotekniska varor får inte ske, så att det medför fara eller olägenhet för någon.
  • Det krävs tillstånd från polisen för att avfyra och hantera fyrverkerier.

Söka tillstånd hos Polis

Du behöver söka tillstånd hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas. Länk till ansökan finns under relaterat innehåll.