Artikeln publicerades 26 juni 2024

Kör ditt barn A-traktor eller annat med motor?

Vi vet att du som förälder eller vårdnadshavare bryr dig om ditt barn. Nu är det sommar, vi har fint väder och många unga har ledigt. Därför vi vill bara ge dig en liten påminnelse, för säkerhetsskull.

Parkerade A-traktorer.

Genom vårt täta samarbete med polisen vill vi hjälpa till att påminna dig om sådant som du som vårdnadshavare antagligen redan känner till. Om att det är viktigt att du och din ungdom pratar om trafiksäkerhet, om att följa regler, använda säkerhetsbälte, hålla hastigheten och inte använda mobilen vid körning. Och att aldrig någonsin köra med alkohol eller droger i kroppen.

Hänsyn till andra

Förutom lagar och regler är det också bra att ditt barn tänker på att visa hänsyn till andra. Att inte spela hög musik, på randen av vad bilhögtalarna håller för. Och speciellt inte på natten. Det kan vara bra att prata om att ett sådant beteende stör och oroar andra människor. Det är klart att ungdomarna vet om detta. Vad de däremot kanske inte tänker på är de konsekvenser som den störande musiken kan få i förlängningen. Att natt efter natt fått sin sömn störd, hur bra sköter då en kirurg sitt jobb till slut? Hur oroligt blir då det lilla barnet som aldrig får sova på nätterna? Vilket intryck av Bjurholm får då de turister som inte fått sova en blund på sina hotellrum?

Är du fordonsägare?

Du kontrollerar väl regelbundet att det fordon ditt barn kör är trafiksäkert och lagligt? Är du själv den registrerade ägaren till ditt barns A-traktor är det du som är ansvarig för att fordonet uppfyller säkerhetskraven enligt lag.

Lagar och regler för A-traktorer finns att läsa om på polisens webbplats.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var tillgänglig

Visst finns du tillgänglig för ditt barn när hen är ute med kompisarna? Vi hoppas att du själv också är ute ibland, självklart nykter, för att finnas i närheten om det skulle vara något. Svara alltid i din telefon om någon ringer till dig när ditt barn är ute på stan.

Du vill inte…

… bli kontaktad av polisen och höra att din ungdom är misstänkt för ett brott eller har råkat ut för en olycka. Vi vill, precis som du, att ditt barn ska ha roligt – och framför allt komma hem tryggt och säkert. ❤️